June 13, 2010

HARI KE-3 MISI'10


HARI KE-3-ISNIN, 7 JUN 2010.


Slot 1-Manusia & Kebenaran.


Alhamdulillah setelah selesai bersahur untuk puasa sunat Isnin bersama, solat subuh beserta tazkirah, dan halaqah, peserta Misi 2010 berkumpul di surau SRI Hira’ untuk slot pagi iaitu Manusia & Kebenaran (M&K) yang diberikan oleh Ustaz Abdul Muhaimin. Hari ini merupakan permulaan bagi peserta MISI 2010 yang telah diberi kepada beberapa kumpulan (halaqah) beserta jawatan-jawatan untuk menguruskan aktiviti-aktiviti dalam program seperti memasak, beriadah, bergotong-royong dan pelbagai lagi. Aktiviti memasak pula dibahagikan secara bergilir mengikut hari di antara ihkwah dan akhawat. Pada hari ini, giliran akhawat untuk memasak menu hidangan untuk hari ini.


Apa itu hak?


Dalam slot ini, Ustaz Muhaimin telah menjelaskan konsep takrifan kebenaran atau al-hak daripada pelbagai perspektif. Menurut beliau, al-haq dibahagikan kepada tiga perspektif iaitu:


Menurut ahli falsafah, haq atau dikenali sebagai kebenaran didefinisikan sebagai salah satu daripada tiga nilai yang paling utama selain daripada nilai kebaikan dan keindahan. Sebagai contoh, mamalia merupakan spesies yang berdarah panas, manakala ikan paus berdarah panas, maka ikan paus adalah sejenis mamalia. Contoh yang diberi ini tidak dapat dipertikaikan kebenaran fakta yang sedia ada, menurut pendapat ahli falsafah. Ahli falsafah merupakan golongan yang sentiasa ingin mencari kebenaran dan fakta tentang sesuatu.


Menurut ahli etika pula, kebenaran didefinisikan sebagai lawanan kepada kewajipan atau tanggungjawab. Menurut mereka, hak mestilah diiringi dengan kewajipan dan tanggungjawab. Sebagai contoh yang diberi oleh ustaz, seorang anak yang meminta haknya sebagai seorang anak yang tidak ditunaikan oleh seorang ayah, tetapi si ayah pula menafikan hak anaknya kerana anaknya tidak menunaikan kewajipan sebagai seorang anak kepada seorang ayah. Menurut perspektif ahli undang-undang pula, kebenaran boleh diklasifikasikan sebagai medium untuk membincangkan tentang hak-hak. Sebagai contoh, seorang peguam akan mempertahankan hak anak guamannya manakala seorang hakim pula akan memberikan hak kepada golongan yang berhak.Kenapa nak cari kebenaran?


Hak atau kebenaran perlu dicari atas sebab-sebab seperti yang tercatat:


1) Untuk mengenal erti kebenaran.

2) Wasilah untuk mengenali kebenaran.

3) Hubungan fitrah Manusia & Kebenaran.

4) Wasilah yang terjamin untk mengenali kebenaran.

5) Hubungan di antarawahyu dan akal.

6) Sumber untuk mendapatkan wahyu.


Slot 2-Sambungan Manusia & Kebenaran..


Slot manusia mencari kebenaran ll bermula pada 2.30petang hari yang sama. Ustaz Muhaimin menyambung penerangan mengenai bahagian kelima dalam buku karangan Yusuf Al Qaradhawi iaitu tentang rujukan manusia dalam mencari kebenaran. Beliau menerangkan bahawa tiada rujukan lain bagi pejuang haq melainkan Al-Quran seperti firman Allah dalam surah Huud, ayat 1. Kemudian Allah menegaskan dalam surah Al-Isra’, ayat 88, bahawa tiada siapa yang boleh mencipta kitab sebaik Al-Quran dan hanya Allah yang akan memelihara kesucian Al Quran sehingga hari kiamat.

Selepas itu, ikhwah dan akhawat MISI 2010 meneruskan lagi perbincangan dalam bahagian keenm yang berkisarkan menganai kesempurnaan Al-Quran dalam memimpin umat manusia mencari kebenaran hakiki. Perbincangan diteruskan lagi dengan fungsi akal manusia dan bagaimana akal memainkan peranan sementara dalam waktu yang sama selari dengan kitabullah.

Slot kedua Manusia Mencari Kebenaran berakhir jam 5petang. Disebabkan kekangan masa, tidak semua topik dalam tajuk ini dapat dibincangkan pada kali ini. Insyaallah jika diizinkan Allah, perbincangan seperti ini akan diteruskan lagi.


Slot 3-Latihan Dalam Kumpulan (LDK).
Slot pada malam tersebut telah diisi dengan aktiviti berkumpulan iaitu perbincangan mengenai isu- isu yang telah disampaikan oleh Ustaz Abdul Muhaimin yang bertajuk Manusia dan Kebenaran (M&K).

1) Setiap kumpulan membentangkan tajuk yang telah dibincangkan mengikut kreativiti masing- masing.

2) Semua peserta bekerjasama dengan mencurahkan idea dan pendapat mengenai tajuk yang dibincangkan.

3) Tajuk- tajuk yang ingin dibincangkan adalah berdasarkan sebuah buku yang bertajuk ‘ Bagaimana Manusia Mencari Erti Kebenaran’ hasil karangan Syeikh Yusuf Al- Qardawi.

4) Buku ini pada asalnya yang bertajuk annasu walhaqqu merupakan sebuah buku yang sangat menarik dan berilmiah. Keistimewaan buku ini tampak terserlah kerana penulis meyampaikannya dengan menggunakan kaedah perbincangan di antara seorang Tuan Guru yang mursyid dengan seorang penuntut yang setia.

5) Buku ini mempunyai 11 bab yang mana setiap bab dijelaskan dalam bentuk persoalan dan jawapan.


Kesimpulannya, pembentangan bagi setiap kumpulan dalam aktiviti LDK ini telah berjaya memberikan manfaat dan panduan yang berguna bagi setiap peserta kerana mereka berpeluang untuk menyampaikan hasil perbincangan dihadapan khalayak ramai dan secara tidak langsung dapat membina keyakinan mereka.

1 comments:

latahzan_ikhsan said...

wah..panjangnyer citer..takjub2..heheh

Post a Comment