February 27, 2010

GIMANA IMAN KITA SIH...

Assalamualaikum….

Kaifa haalukum sahabat2 seperjuangan graduan mhi?
Pejam celik, pejam celik, dah sebulan lebih kita meninggalkan Kem Lembah Genting yang penuh kenangan tu. Masih ingatkah kalian akan nostalgia2 selama sebulan kita ditarbiyah disana? Hurm,, pasti tika ini semua graduan mhi dah kembali sibuk dengan rutin dan agenda masing2. Mungkin di driving school, kelas2 bahasa, kelas2 kemahiran atau sekadar menolong ibuayah di rumah..

Tapi, masih istiqamahkan kalian akan segala tarbiyah yang telah diterima di mhi? Masih penuhkan borang mutabaah amal kita setiap hari? atau sudah banyak yang lompang2?
Mari kita imbas serba sedikit jadual atau rutin harian kita di Kem Lembah Genting...5.00 pagi          - bangun dan qiam
6.00 pagi          - solat subuh dan ma’thurat
6.45 pagi          - tadarus quran
7.15 pagi          - persiapan untuk breakfast, keluar pasar
                        - senamrobik / riadhah
9.00 pagi          - sarapan dan solat dhuha
9.30 pagi          - slot 1
12.30 t/hari       - break, persiapan lunch
                        - rehat
2.30 petang      - lunch
3.00 petang      - slot 2
5.30 petang      - break, solat asar, persiapan dinner
7.30 malam      - solat maghrib, ma’thurat, tazlim (tazkirah lima minit)
8.15 malam      - dinner
8.30 malam      - solat isya’
9.00 malam      - slot 3
11.00 malam    - resolusi dan muhasabah
12.00 t/malam  - syahid kecil


Persoalannya di sini ialah, masihkah kita istiqamah dengan semua amalan2 berbentuk rohaniyyah yang telah kita lazimi sepanjang sebulan di mhi? Kekalkah kita terus dengan amalan ma’thurat? Solat 5 waktu berjamaah? Puasa sunat isnin + khamis? Tadarus quran setiap hari? Amalan qiamullail? Amalan solat dhuha? Mendengar pengisian / tazkirah setiap hari?

Ingatkah kita lagi akan pesanan2 daripada warden tersayang, Abg K dan Abg Iqbal? Ummi tercinta, ummi jamaliah dan ummi salmi?

Marilah kita sama2 muhasabah sempena hari yang penuh mulia, Maulidul rasul ini..
Semoga segala pentarbiyahan di mhi tidak terus berakhir di situ tetapi tetap diteruskan oleh kesemua graduan mhi... Insyaallah !!!

2 comments:

HAJAR said...

'apa2 yang kerana Rabb mu maka ia akan berterusan dan bersambung2, dan apa2 yang kerana selain Rabb mu maka ia akan terputus dan terhenti' .

zainal abid said...

Salam......

"Jika x dsibukkan dengan Islam,diri akan lalai dengan dunia.Jika x penuhkan jiwa dengan tarbiaj,jiwa akn dipenuhidengan syubhah.Hijrahkan jiwa menuju kecintaan pd Ilmu yg boleh bawa pada kecintaa pada yg Maha Agung,Allah Azzawajalla."

Post a Comment